Köttbullar

Från Matit
Hoppa till: navigering, sök

Köttbullar ska vara välkryddade så snåla inte med kryddorna. En äldre kvinna jag kände när jag var ung smakade alltid på smeten för att veta att det var tillräckligt med salt och peppar i.

Vilken sorts färs man ska ha till köttbullar diskuteras också. Och det finns olika traditioner i olika delar av vårt land. I Skåne är det vanligt att man har bara fläskfärs, i Norrland är det inte ovanligt med älg. Man kan använda vilket man vill utom lamm som har en speciell smak. Med lamm blir det fortfarande gott, men det blir inte klassiska svenska köttbullar. Jag tycker det är godast att blanda nöt-och fläskfärs.


Ströbröd eller potatis använder du om du vill dryga ut färsen. Om du använder ströbröd så låt det ligga och svälla i mjölk en stund innan du blandar i resten av ingredienserna.

Blanda samman alla ingredienserna. Det är enklast att använda händerna. Då känner man också på smeten när den är färdigblandad. Den känns smidig då. Tänk på att inte snåla med pepparn.

Rulla köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt bräde eller om du vill steka dem i ungen direkt på en ugnsplåt.

Om du steker dem i ugnen så sätt också på ugnen på 125 grader. Köttbullarna blir klara på 15 minuter. Sen kan du frysa de du inte tänker äta den dagen och ta fram senare. De du ska äta ger du en stekyta i stekpannan.

När du steker dem i stekpanna så tänkt på att krydda med salt och peppar under stekningen.

Köttbullar på plåt för ugnsstekning
Personliga verktyg
Alkoholhaltiga drycker
Inköpsställen