Köttgryta grundrecept

Från Matit
Hoppa till: navigering, sök

Det här är ett grundrecept för köttgryta. Det går i princip att variera i oändlighet men utgår man från detta har man en bra bas. Eftersom jag gillar basrecept som sedan varierar skriver jag mina recept med ett antal tips som grund och sedan själva receptet. På detta sätt är det enkare för er att själva variera eller sno tipsen till egna recept.

Grundläggande förutsättningar:

  • Bryn grönsakerna i den gryta som du skall göra grytan i.
  • Bryn grönskaer och kryddorna först, addera lite vatten, så att smakerna kan utvecklas.
  • Bryn köttet okryddat så att det får en stekyta
  • Koka kött och grönsaker i ca 30 minuter innan du adderar grädde.
  • För att göra det barnvänligt så ta ut köttet och mixa gönsakerna med "såsen". Sjud sedan detta med grädde eller grönsaker som du vet att dina barn gillar.

Ingredienser

Tid:

  • Aktiv: 30 minuter
  • Passiv: 2 timmar (lite beroende på kött)

IMG 2460.jpg

Hacka den gula löken och morötterna. Värm en gryta med olja och smör (jag brukar ta halva halva för att få en bra stekyta men få såsigheten från öljan).

IMG 2461.jpg

När den är varm bryn morötter och lök.

IMG 2462.jpg

Hacka och addera timjan och rosmarin till morötterna och löken.

IMG 2464.jpg

Ta fram köttet. Jag har använt 1 kg högrev från min personliga bonde som levererar bra kött. När du köper kött så var inte rädd för fett m.m. Det adderar smak och fyllnad. Jag rensar sedan bort fett och senor. Detta behöver man inte göra egentligen utan kan göras på tallriken. Men vissa är känsliga för detta och mina barn klagar så fort det är lite segt så jag rensar innan.

IMG 2465.jpg

Efter att jag rensat köttet skär jag det i tärnignar ungefär en munsbit, lite större. Jag sparar dock skräpet och steker detta separat för att få ut smaken ordentligt.

IMG 2472.jpg

Sedan värmer jag en stekpanna med hälften smör och hälften olja. Det skall bli lätt brunt.

IMG 2466.jpg

Sedan lägger jag i "Skrapet" bryner det ordentligt. Tar ur skrapet och sedan i med köttet. De större delarna av skrapet låter jag ligga kvar. Dessa är enkla att ta bort senare.

IMG 2471.jpg

Nu är köttet klart. Det har en stekyta.

IMG 2473.jpg

Jag lägger ner köttet i grytan. Salta och peppra och lägg i lagerbladen. Ta lite vatten och koka ur stekpannan. Häll detta i grytan. Det gäller att få med alla smaker. Häll vatten på grytan så att det täcker köttet. Var inte rädd för att blir för mycket, det kokar bort. Låt detta sjuda i ca 30 minuter. Kötet skall vara mört men med tuggmotstånd.

IMG 2476.jpg

Sortera ut köttet och lägg det på en separat tallrik. Ta bort lagerbladen. Ta grytan (dvs såsen och grönsakerna men INTE lagerbladen) Häll det i en mixxer och kör hårt. Det skall bli som en sås utan att man kan se se olika delarna.

IMG 2479.jpg

Jag hade dock ingen mixer, eller min har gått sönder :( så jag tog en potatispress och en silistället.

Fil:IMG 2480.jpg

Häll tillbaka såsen i grytan. Addera grädde och lite soja

IMG 2481.jpg

Lägg i köttet. Koka detta till kötet faller sönder. Det kan ta allt från en timme till 3 timmar beroende på köttets kvalitet. Men få inte panik och tänk: det år ju inte att planera. En köttgryta som denna går utmärkt att värma. Därför kan du göra den dagen innan eller på förmiddagen när den känns bra slutar du koka och sedan kokar du upp den igen innan gästerna kommer.

IMG 2487.jpg

Det här är ett litet specialtips. Jag gillar brytningen mellan sött, salt och fyllig smak som från kött. Därför adderar jag nästan alltid något med söt smak till grytor jag gör. I detta fall brukar jag addera lingonsylt. Det ger nästan en vilt-smak till en helt vanlig nötköttsgryta.

IMG 2488.jpg

Grytan är klar att lägga upp.

IMG 2489.jpg

Denna gång la jag upp den med spagetti, finskuren sallad med lite äppelcidervinäger och lingonsylt. Väldigt gott och ordentligt lagad mat.

Personliga verktyg
Alkoholhaltiga drycker
Inköpsställen